Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pravice to teď má vážně těžké.

Její zlaté období bylo v 90.letech minulého století.

Jednak každému slibovala podíl na privatizovaném majetku, jednak vyřešit podle jejích receptů problémy, které se nakupily.

Po probuzení z kupónové euforie občané zjistili, že i když byl téměř veškerý majetek rozdán, oni jsou na tom (v nejlepším případě) stejně, jako když nepatřil nikomu.

Privatizace nejen že nepřispěla k vyřešení problémů minulých, ale vytvořila řadu problémů nových a mnohem závažnějších.

Pokles daní firmám a těm nejbohatším nevedl k vyšší tvorbě pracovních míst. Privatizace bytového fondu nevede k lacinějšímu bydlení.

Privatizace bank nevedla ke snižování bankovních poplatků stejně jako privatizace firem nerozjela soutěž mezi firmami ve snižování cen.

Začalo se mluvit o životě nad poměry. Co to je a koho se to týká? Já bych řekl, že čím jste bohatší, tím míň si žijete nad poměry. A vlastně nám tím pravice sdělila, že naprostá většina zaměstnanců a živnostníků si neudrží svoji životní úroveň, protože stát už nebude mít prostředky na financování veřejného sektoru a svého chodu.

To vše za situace, kdy firmy a bohatí bohatnou rychleji než kdykoliv dříve.

No může pokračování vlády pravice někoho ještě nadchnout?

3 0
možnosti

Hlavním problémem pravice je Babiš.

Divoká privatizace byla spojena s početně nevelkou stranou ODA. Když už nezbylo nic co by se dalo pod cenou rozdat, pomalu vyšuměla i tato strana zhasnutých světel a s ní měly odejít i všechny hříchy privatizace.

Když přetekla míra trpělivosti s praktikami ODS a v hrobě se obraceli i její mrtví sponzoři, pohotově vznikla Unie Svobody, aby nás ústy Rumla a Pilipa ujistila, že normální je nelhat. Ovšem moc dobře si nevedla a tak bylo třeba reinkarnovat ODS a ukázat, že i ona může být jiná a lepší. Do čela postavila Pana Čistého, který si svoji přezdívku vysloužil zřejmě tím, že nebyl příliš informován o zákoutích politiky a ne díky svému charakteru. Preference strany za Nečase trvale klesaly. To však moc nevadilo, protože na scéně už byl nový neposkvrněný subjekt - TOP 09. Svého renomé ničím nezatížené strany využil k prosazení těch nejvíc asociálních reforem, které jsme zatím v naší novodobé historii zažili. Pokles popularity je tedy zcela na zasloužený.

Jenže potenciál pro vznik další nové, průzračně čisté a neposkvrněné pravicové strany je nízký, když nespokojené voliče odvedl Babiš.

Je tedy pravicí po zásluze nenáviděn.

1 0
možnosti
Foto

Jako členka ODS to nemůžete nezaujatě posoudit.

1 2
možnosti

Voliči si možná jen myslí, že krást se nemá.

To sice není úplně obvyklý názor u představitelů řady politických stran, ale krádeže zakazuje třeba bible nebo korán a zakazuje je i náš trestní zákon i řád.

A kriminalita bílých límečků je některým ještě odpornější, než třeba vykrádání samoobsluh.

Politici, kteří po roce 1989 přikryli krádeže, korupci a vykrádání státního rozpočtu, třeba jen svým podpisem a zajištěním beztrestnosti svým kámošům, ti jim skutečně sympatičtí nejsou.

Chápou, že jsou to stejně dokonalí poctivci jako třeba Babiš - nikdy jim nic nebylo prokázáno a nikdy nebyli pravomocně odsouzeni.

Můžou obdivovat jak šikovně a přes koho své lumpárny prováděli, ale i kdyby se omotali tibetskou vlajkou kolem dokola 2x, nic to na jejich postoji vůči nim nezmění.

A tak přátele starých pořádků - kdy malí zloději přijdou do vězení, zatímco ti velcí do novin - prostě nevolili.

0 0
možnosti

J42i54ř23í 28K94ý28r98a

30. 11. 2017 11:29

Myslím, že CV a foto hovoří za vše.................Rv

0 2
možnosti

Stejně mě pořád fascinuje, že to tam lidi naházeli obviněnému člověku.

Babiš proti deep state jak v USA.

Ta nedůvěra v instituce je i v ČR zřejmě obrovská.

Ale možná pochopitelná, když se ohlédneme zpátky:

solární zlodějina a peníze odteklé do zahraničí

OKD - další jasný tunel a peníze odteklé do zahraničí

u lithia pokus o totéž. O menších zlodějinách škoda mluvit.

Asi voliči cítí, že byli okradeni a že tyhle zločiny jsou řádově větší než nějaké údajné Babišovy.

Jestli by měl Babiš sedět a ty podstatně větší zlodějiny nikdy potrestány nebudou, vidí v tom lidé zcela správně selhání systému a jeho institucí.

A pak je tu ještě nějaký Kalousek, který bojuje za to, aby to tak zůstalo.

Dokonce tomu říká boj za demokracii...

3 0
možnosti

Volby dopadly jako obvykle.

Na jedné straně ti chytří - politici, média a různí komentátoři a na druhé straně ti blbí - voliči.

A místo aby voliči volili jak jim ti chytří doporučovali, zvolili tak, jak uznali za vhodné sami.

Asi bude třeba vyměnit voliče, ne?

Nebo se obejít bez nich vůbec.

Vždyť přece bez voličů někde v klidu kabinetu by se politici skvěle mezi sebou dohodli.

Nejen u nás ale i ve Velké Británii, USA i dalších zemích.

3 1
možnosti
Foto

To, v jaké situaci se nacházíme, není výchozí bod tohoto problému. Nynější situace měla nějaký vývoj. Ještě dnes si člověk při slově kmotr vybaví ODS. ODS by chtěla novou šanci, ale na kandidátky nominuje Němcovou, Stanjuru, Bendu... V opozici měla ideální příležitost, aby značně posílila, ale šanci nevyužila. Po volbách nepochopila, že lidé již nestojí o Kalouska (mimo Prahy) a vstoupí s ním do demokratického bloku, čímž odradí další část voličů.

A proč je na tom Babiš tak dobře? Protože na politickém kolbišti není silná osobnost, která by mu mohla konkurovat. Jedině Kalousek má dost schopností a zkušeností, jenomže ten se u voličů v minulých letech zdiskreditoval sám. Kdyby politici měli čisté svědomí a nechtěli si nechat pootevřená zadní vrátka, tak by již dávno omezili poslaneckou imunitu jen na výkon funkce a žádné trable s Babišem by nyní nemusely být.

Slušnost je krásná vlastnost a kdyby ji v politice bylo více, tak jedině dobře. Pokud ale proti vám stojí dravec Babiš, pak se slušností neuspějete. Proto není Fiala vhodný typ lídra, dnes asi jediné pravicové strany. Což je pro mě, jakožto pravicového voliče špatná zpráva.

2 0
možnosti

Obávám se, že ODS, ČSSD, TOP už lidem ukázali jak se ujali moci a tím jak dopadly volby dostali vysvědčení za svoje vládnutí. Nechť nastoupí další adepti o moc čas

ukáže.

3 3
možnosti

Ano. Tak to tvrdilo ANO, tak to 40 % voličů "sežralo". Ano, všichni věřili heslu "všichni kradnů" (s podtextem "jen já jsem anděl"). Všichni jdou do politiky, aby si naktadli - protože však ANO nejsou politici (sic!), krást nebudou.

A tupci tomu věří dosud.

9 0
možnosti

KarmaR^Tři čuníci (strany a hnutí) jdou jdou, jako jeden muž...

2 0
možnosti

Jeden příspěvek jsem napsal jako reakci na Váš blog a ještě jeden napíši směrem k Vám jako k člence ODS.

Vaše strana, která z mého pohledu udělala po listopadu 1989 v české politice mnohem více dobrých kroků než těch špatných (a za to jí jako občan děkuji), udělala nyní velkou chybu, že šla do holportu s třemi krasořečnickými stranami (STAN, lidovci a TOP09.

Vaši voliči, k nimž jsem patřil dlouhou dobu i já a do minulých voleb též oba moji rodiče (těchto říjnových voleb se už nedožili), na Vás oceňovali právě to, že jste nikdy nesklouzli k onomu typickému krasořečnění a mlácení prázdné slámy stylu Václav Havel. Vaši voliči jsou ochotni odpustit i nějaký ten úkrok stranou, jako byla Opoziční smlouva, kterou jste uzavřeli s hodně odlišnou ČSSD, ale jsou hákliví na ono zmíněné plané prázdné žvanění o neurčitých pojmech, jako je nepolitická politika, vyšší morální výzva apod.

Kdybyste podpořili ANO (a já jsem ho nevolil, takže to nepíši jako jeho volič), tak by si Vaši voliči řekli, že situace byla taková, jaká byla, s daným rozložením sil ve sněmovně jste žádný zázrak udělat nemohli a takhle jste dosáhli alespoň něčeho. Tento úkrok by Vám Vaši voliči odpustili a dívali by se na něj jako kdysi na Opoziční smlouvu. Tu Vám nevyčítali, a i když noviny a voliči jiných stran řvali o zradě na voličích (paradox: nevolili Vás, ale řvali, že jste zradili voliče, přičemž Vaši skuteční voliči to tak neviděli), v dalších volbách oba opozičněsmluvní strany v pohodě uhájily svá dvě první místa z voleb roku 1998 a i já jsem Vás volil jak před Opoziční smlouvou, tak i po ní.

Vaši voliči Vám odpustí účelový úkrok stranou, ale nikdy ne mlácení prázdné slámy nebo teatrální krasořečnění, a tudíž Vám neodpustí tenhle holport s TOP09, STAN a lidovci.

Jsem rád, že jsem Vás tentokrát nevolil. Nikoli Opoziční smlouvu kdysi, ale tohle teď bych považoval za Vaši zradu na mně jakožto na voliči.

4 1
možnosti

To je sranda já jsem ODS volil letos úplně poprvé, dříve mi možná vadila právě ta přílišná pragmatičnost.

Spolupráci (nebo aspoň toleranci) s ANO bych ODS nevyčítal, bylo-li by lze aspoň něčeho pozitivního dosáhnout. Ovšem Babiš se zatím nejeví jako příliš kooperativní partner.

Na veřejnost zatím opravdu nepronikly žádné konkrétní návrhy, které by v tomto okamžiku dávaly spolupráci ze strany ODS vůči ANO nějaký smysl.

Spíš to opravdu vypadá, že (minimálně v prvním kole) Babišovi docela vyhovuje menšinová vláda. A různé výroky o výzvě ke spolupráci jsou zase jen "marketingem".

Určitá kooperace s TOP09 a STAN (lidovce vidím problematičtěji) mi připadá docela přirozená vzhledem k programové a ideové spřízněnosti (i celkové povolební situaci).

Tím netvrdím, že mi nějak zvlášť dochází např. význam "Dem. bloku". Jestli to mělo nějaký zásadní vliv pro jednání při ustanovování orgánů sněmovny neumím posoudit, ale myslím, že to byl rozhodně špatně navenek komunikovaný krok. To není šťastné a tudy cesta příliš nevede.

Takže vlastně s Vámi, pane Beneši, v ničem nesouhlasím. :-)

Kromě jedné věci:

Krasořečněním a opakováním frází ve stylu Kalouskových výkřiků a "Havlovského filozofování" se ODS významějším hráčem nestane.

0 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1199x
Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Seznam rubrik