Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

je ale třeba si přiznat, že za tzv. Vítězný únor mohou do velké míry tehdejší demokratičtí politici a i tehdejší lidé sami, i když to většinou slyšíme neradi a svádíme to na rozdělení Evropy na Jaltě, tlak SSSR, brečíme že v Praze nebyl první Patton apod. Ve skutečnosti rozhodný krok ke komunistickému převratu udělal už prezident Beneš cestou do Moskvy v roce 1943 - jen ze své ješitnosti, aby se stal opět prezidentem ustupoval jak zahraničním tak našim komunistům. Hodně tomu pomohl i Jan Masaryk a obecně totální neschopnost tehdejších demokratických politiků. V myšlení lidí pak hodně působily vzpomínky na krizi 30 let, Mnichov, válku apod. Prostě Západu se moc nevěřilo, dnes glorifikovaná 1.republika vůbec nebyla tak ideální a lidé po válce chtěli začít lepší život. Sliby komunistů vypadaly pěkně a SSSR nebyl u lidí ještě diskreditován. V podobné situaci jako my bylo v roce 1945 Rakousko a v ještě horší situaci Finsko - ovšem komunisté zde neměli takovou podporu jako u nás a tak tam k převratu nedošlo. My jsme se tomu mohli vyhnout také ( s trochu schopnějšími politiky a méně naivním obyvatelstvem ), pro Stalina jsme nebyli prioritou, tou bylo Polsko a Balkán.

1 0
možnosti
Foto

A39l74e56š 12M45e20r39t38a

25. 2. 2016 14:54

A nemohla za to spíše velká hospodářská krize ve třicátých letech a zklámání z mnichovské zrady?

0 0
možnosti

Někteří lidé by se vrátili zpět a komunisti ve veřejných či až vládních funkcích by jim nevadili. Mohu-li mluvit za sebe, mně by komunisté vadili především pro temnou minulost, kterou z nich nikdo nesmyje, ale stejně i pro věrouku, která je pevně ukotvena v marxizmu, uznává násilí (diktatura proletariátu), třídní boj, hospodářské premisy, které nás už jednou přivedly ke krachu... Komunizmus je prostě slepá ulice dějin a setrvávání v tomto bludu je jedním z paradoxů současnosti. Proto nechci, aby se nauka, která vedla ke všeobecné ztrátě důvěry, stejně jako k hospodářskému kolapsu, vrátila zpět. Tím neříkám, že to, co dnes zažíváme, je dobré. Má to pouze potenciál být dobré, ale my jsme dovolili lhářům, kariéristům, zlodějům a intrikánům ukrást to, co je nám svaté.

2 1
možnosti
Foto

A47l89e50š 63M44e91r62t56a

25. 2. 2016 14:27

Komunismus je víra uhlířská a uhlířů vždy bylo a bude dost. Toto je citát jednoho anarchisty, který se zůčasnil řijnové revoluce 1917. Tato slova pronesl v jednom rozhovoru po roce 1990, kdy se ho novinář zeptal zda kolaps tzv. komunistických režimů znamená i konec ideí komunismu. Spolu s autorem tohoto citátu i já mám za to, že míra podpory radikální levice je přímo úměrná míře nespravedlnosti v sociální, či občanské oblasti.

0 0
možnosti

Perfektní !!! Karma R^R^R^

:-)

2 0
možnosti

P33a29v58e55l 42K26u43l20a

25. 2. 2016 12:18

Máte pravdu, karma

3 0
možnosti

No ja jsem kazdy únor od 1990 v takove depresi a stresu, nejim, nespim, do prace nechodim, že pocitam dny jen už aby byl ten únor za nami... 8-o

0 2
možnosti

mno, víc než Ruska bych se bál diktatury Bruselu...

4 5
možnosti
Foto

Copak takových tu je víc, počítám že asi 10% obyvatelstva. Bohužel.

Naopak je tu ještě dost těch, co si diktatury s Moskvy užili až až.

Rv

3 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1199x
Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Seznam rubrik