Z centra Prahy se nesmí stát město duchů

9. 04. 2020 13:10:25
Koronavirus i vládní opatření znamenají pro podnikání (nejen) v centru Prahy obrovský problém. Budoucnost ukáže, pro kolik podnikatelů bude fatální. A také, zda nebude fatální i pro samotné centrum hlavního města.

Část obyvatel a politiků z Prahy 1 dlouhodobě tvrdí, že je centrum podnikáním přetíženo, že už nejde o místo k životu, ale pouze o lunapark pro turisty. Jiní oponují, že tak už to v centrech metropolí chodí. Jak už to tak bývá, pravda je zhruba uprostřed. Současná situace nám to ukázala v plné nahotě.

Ulice centra Prahy jsou téměř prázdné, všude je ticho. Jenže je až mrtvolné. Zmizely nešvary v podobě nočního hluku, stovek opilců, nejrůznějších pivních kol, koloběžek a dalších podivných nabídek zejména pro turisty.

Jenže zmizely také často veškeré příjmy pro restaurace, kavárny, obchody, kluby, divadla a jiné provozovny. Možná netušíte, že provozoven je na Praze 1 přes 12 tisíc. To znamená tisíce podnikatelů, kteří jsou nyní v kritické situaci, ale zároveň tisíce, spíše desítky tisíc zaměstnanců, kteří se bojí, co s nimi bude.

Na úrovni vlády či Parlamentu, ale i magistrátu a Prahy 1 se sice schvalují různá opatření, která mají pomoci. Jenže nejsou dostatečná, ale hlavně nepamatují na všechny. Zejména jsou biti malí podnikatelé s počtem zaměstnanců do 10 osob, kteří vzhledem k charakteru činnosti často pracují na Dohodu o provedení práce či Dohodu o pracovní činnosti. A tím spíš, pokud jsou tito podnikatelé z Prahy, tudíž zatím například nemohou požádat o bezúročné půjčky od státu.

Nevím, kolik lidí si uvědomuje, co opravdu znamená podnikat v centru Prahy. Většina lidí si určitě představuje obrovské zisky. To ale zdaleka neplatí pro většinu podnikatelů. Většina se musí pořádně ohánět, aby uživila provozovnu, poplatila nájem, energie, veškeré náklady spojené se zaměstnanci. Teď zmizely příjmy, ale náklady zůstaly.

Co bude dál? Obávám se, že nikdo neví. Nepochybuji, že jsou dokonce i lidé, kteří se potížím podnikatelů škodolibě smějí. Dost možná jsou to i lidé ve vedení Prahy. Ti, kteří by měli pomáhat. Jenže oni to neumějí, možná ani moc nechtějí.

Vůbec si ale neuvědomují, o co jde. Podle jejich dřívějšího přístupu k podnikatelům možná ani netuší, jak obrovské procento příjmů má hlavní město Praha i Praha 1 právě z podnikání. Z daní, z pronájmů, ze záborů veřejného prostranství, z nejrůznějších poplatků. Jsou to obrovské peníze z kapes podnikatelů. Stejně tak jim nedochází, co se může stát. Pokud totiž začnou podnikatelé krachovat, budou to v první řadě ti poctiví, kteří se snaží podnikat slušně, nemají svůj byznys postavený na odrbávání turistů pochybnými službami.

Budou to podnikatelé, kteří ve svých restauracích dobře vaří za rozumné ceny, takže k nim na obědy chodí i rezidenti či lidé, kteří v centru pracují. Budou to hospodští, kteří neprodávají pivo nevalné chuti za 90 korun. Budou to provozovatelé klubů či divadel, kteří se snaží nabízet kvalitní kulturu za dostupné vstupné. A spousty jim podobných.

A když už se nedokážou či nebudou mít sílu se znovu vzchopit? Kdo je nahradí, co myslíte? Přijdou jim podobní lidé, kteří chtějí dělat poctivý byznys? Nebo se objeví další podivné obchůdky s kýčem v podobě matrjošek, restaurace šité na míru turistům, kteří zaplatí nesmyslné částky za nekvalitu, a už se nikdy nevrátí?

Kdepak, v Praze 1 určitě před koronavirem nebylo všechno dokonalé. Teď ale hrozí, že bude ještě mnohem hůř.

Autor: Jaroslava Janderová | čtvrtek 9.4.2020 13:10 | karma článku: 15.36 | přečteno: 530x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 6.99 | Přečteno: 178 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 40.98 | Přečteno: 2254 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 133 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.22 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 616 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1199

Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...