Nemravná privatizace 17. listopadu aneb kádrováci v akci

24. 11. 2017 14:30:53
Musela jsem si nechat pár dní odstup, abych vydýchala rozčarování z průběhu oslav 17. listopadu. Opět se ukázalo, jak hlasití jsou u nás příznivci tzv. selektivní demokracie.

O tom, jak si demokracii představují třeba pořadatelé obřího Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí, svědčí to, jak pečlivě cenzurovali, koho pustí na podium.

Pořadatelé akci v médiích prezentovali jako naprosto apolitickou. Realita ukázala naprostý opak. Ve zkratce lze říci, že koncert rozdělil společnost na dvě skupiny. Na ty, kteří reprezentují či podporují tzv. Kroměřížskou výzvu, a ty ostatní. Ti měli smůlu.

Na podiu se objevili prezidentští kandidáti. Ale jen tři. Zelenou dostali pouze Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fišer. Ostatní na pódium nesměli. Odmítnut byl třeba Michal Horáček, nedostalo se ani na Mirka Topolánka, stávající prezident Zeman oslavy vynechával, netřeba ale pochybovat o tom, že pořadatelům nijak nechyběl.

Například Horáčkovo odmítnutí je přitom do očí bijící. Ať byla jeho minulost jakákoliv, zůstává faktem, že jeho role v někdejších pohnutých listopadových událostech roku 1989 byla nepřehlédnutelná. Iniciativa MOST, kterou založil společně s Michalem Kocábem (ať již z jakýchkoliv důvodů) sehrála v úsilí o dialog s komunistickou mocí podstatnou roli. Rozhodně větší než všichni ti tři výše vyvolení dohromady.

Pokud připustíme, že někdo mohl mít výhrady k minulosti Michala Horáčka jako černého bookmakera v dobách komunismu na chuchelském hippodromu, tak proč ale zůstaly brány zavřené před Mirkem Topolánkem? Aktivista Občanského fóra v Ostravě, osm let předseda ODS, která byla a je od počátku nejdůležitějším a nejsilnějším nástupcem Občanského fóra. Topolánek je přes všechny možné výhrady k době jeho praktického vládnutí nezpochybnitelným demokratem a zastáncem pevného ukotvení České republiky v demokratické části současného světa.

Na Václavském náměstí prokazatelně byl. Vystoupil na pódium v dolní části Václavského náměstí, kde vzpomínkovou akci organizoval náš spolek Publicum commodum. Vedle něj zde návštěvníci mohli sledovat například vystoupení kapel Luboše Andršta, Milana Knížáka, analýzy historiků poslance Pavla Žáčka či Radka Schovánka a dalších. Škoda, že tato akce nestála veřejnoprávní České televizi ani za krátký šot. Jako by se diváci nesměli dozvědět, že se na Václavském náměstí odehrávalo také něco jiného než nákladný monstr koncert „pravdy a lásky“.

Považuji za nutné nahlas říci, že selektivní demokracie nemá s opravdovou demokracií nic společného. Ostrakizace jednotlivců tak, jak ji předvedli organizátoři megakoncertu na Václavském náměstí, vede nakonec k ostrakizaci celé demokracie. Tedy přesně k tomu, proti čemu se tam tak hlasitě verbálně protestovalo.

Autor: Jaroslava Janderová | pátek 24.11.2017 14:30 | karma článku: 36.42 | přečteno: 1782x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1199

Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...