Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh dvou statečných žen

Příští týden má padnout rozsudek v případu ukrajinské pilotky Savčenkové, která je v Rusku obžalována z vraždy a překročení ruských hranic. Obžaloba pro ni navrhuje 23 let vězení. 

Ukrajinka vinu odmítá, ve vězení, kde je držena od léta 2014, drží protestní hladovku. Asi nikdo soudný nepochybuje o tom, že se jedná o politický proces, ve kterém se řeší úplně jiné věci, než spravedlivé dokazování viny či neviny. Jde o příběh, který by neměl nechat chladným žádného člověka, kterému záleží na hodnotách, jako je svoboda, demokracie a spravedlnost. I my totiž máme s podobnými zvěrstvy vlastní trpkou zkušenost. Politické procesy v padesátých letech, kdy komunisté likvidovali jak nepohodlné lidi ve svých řadách, tak kritiky z řad politické opozice, jsou dnes dostatečně známy a měly pro nás zůstat navždy dostatečným poučením.

Hlavní vlna politických procesů, jejímž cílem bylo upevnění komunistického režimu a zastrašení obyvatel Československé republiky, trvala pět let. Státní soud, který byl pro tyto účely zřízen, vynesl 232 trestů smrti, z nichž 178 bylo vykonáno. Šlo o nejvyšší počet poprav v evropských zemích patřících do sovětského bloku. K hlavním procesům patřil soud s generálem Heliodorem Píkou, který za druhé světové války pracoval v zahraničním odboji. V lednu 1949 byl odsouzen k smrti a popraven. Generál Heliodor Píka byl mimo jiné spolužákem francouzského prezidenta de Gaulla. Když byl popraven, byl ve Francii vyhlášen jednodenní státní smutek.

Pozornost celého světa připoutal v červnu roku 1950 proces s bývalou národně socialistickou poslankyní Miladou Horákovou. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Milada Horáková odmítla žádat o milost, ale její dcera i advokát tak učinili za ní. Přestože se mnohé významné osobnosti, například Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová, snažily svými dopisy získat pro odsouzenou milost u prezidenta, Gottwald, formálně na doporučení ministra spravedlnosti, rozsudek k trestu smrti podepsal

Proces se Savčenkovou nese všechny znaky politického procesu, tedy takového procesu, ve kterém průběh a rozsudek soudu neleží v rukou příslušné justice, ale je předurčen či vymáhán ze strany politické moci.

Savčenková je operátorka bitevního vrtulníku Mi-24 a také poslankyně ukrajinského parlamentu. Byla zajata 18. června 2014 během války na Ukrajině u vesnice Metalist proruskými ozbrojenci a předána Rusku. Tam byla obviněna ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů. Podle původní žaloby v červnu 2014 údajně navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. V červenci 2015 bylo obvinění překvalifikováno na vraždu a počátkem března letošního roku pro ni prokurátor navrhl 23 let vězení.

Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. "Nepřiznávám se k vině ani neuznávám rozsudek ruského soudu. V případě odsouzení se neodvolám," řekla Savčenková podle agentury Interfax.

USA a Evropská unie vyzývají ruského prezidenta Vladimira Putina k propuštění Savčenkové, existuje prý také výzva poslanců Evropského parlamentu uvalit na Putina a další hodnostáře kvůli Savčenkové sankce.

Česká republika by případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci ukrajinské pilotky, podpořila. Při příchodu na jednání ministrů zahraničí osmadvacítky to novinářům řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Případ Savčenkové označil za "odporný a prefabrikovaný".

Dnes si to naštěstí může dovolit. V padesátých letech by za stejná slova putoval před soud. Pokud by měl štěstí, skončil by na 10 let na uranu v Jáchymově, v opačném případě by visel.

Dnes už jsme, zaplaťpánbůh, prosperující demokratický stát, byť s mnoha potížemi a chybami. Rusko u nás má ale stále silný vliv a rádo by se vrátilo do svých dřívějších velmocenských pozic. V tom je nebezpečí pro český stát, v tom je nebezpečí pro naši svobodu a demokracii. A před tím by nás příběh Milady Horákové i Nadiji Savčenkové varovat. 

Autor: Jaroslava Janderová | pátek 18.3.2016 9:17 | karma článku: 16,49 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Jaroslava Janderová

Kultura má smůlu, peníze dostanou kamarádíčci

Grantová komise pražského magistrátu rozdělila peníze na podporu kultury. Tedy abych byla přesná, spíše všelijakých sousedských aktivit provozovaných hlavně podporovateli současné koalice.

11.12.2020 v 12:41 | Karma: 23,96 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Kultura a opozice v ohrožení

Od čtvrtka se prý budou rozvolňovat vládní opatření. Kulturní zařízení mají ale smůlu, nesmí do nich návštěvníci. Nejhorší je, že některým lidem tahle šílená situace vyhovuje.

30.11.2020 v 19:36 | Karma: 15,91 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Politikaření kolem Muzea paměti XX. století či snaha opět měnit historii?

Cílem vzniku instituce Muzeum paměti XX. století v Praze, zřízeného po 30 letech od 17. 11. 1989, byla edukace a zachování historické paměti o událostech, které úzce souvisely se vznikem, existencí a pádem totalitních režimů u nás

27.11.2020 v 17:30 | Karma: 15,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Proticovidová rouška nejen chrání, ale i svádí

Ne, nepatřím k popíračům. Roušku poctivě nosím a dodržuji i ostatní vládní nařízení. Uvědomuju si, že pandemie opravdu není žádná legrace. Ale odmítám přestat kriticky myslet a upozorňovat na různá čertova kopýtka.

19.11.2020 v 12:33 | Karma: 16,28 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Praha 1 není hračka hrstky politiků

Vedení pražského magistrátu se rozhodlo prodloužit uzavření Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu až do konce roku. S Prahou 1, která je proti, to Piráti a Praha sobě opět neprojednali.

21.10.2020 v 11:08 | Karma: 29,19 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1199x
Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Seznam rubrik