Virtuální uprchlíci versus česká realita

11. 01. 2016 21:22:55
Na vlastní oči u nás ještě téměř nikdo uprchlíka neviděl. O problému migrační vlny čerpáme téměř bezvýhradně informace pouze z médií.

I přesto, nebo možná právě proto, již téma uprchlíků dokázalo vykopat další hluboký příkop v české společnosti. Hysterie a krajní pohledy vymazaly racionální debatu. Zdravý rozum dostává na frak zleva i zprava. Proč tomu tak je? A jak z toho ven?

Na jedné straně stojí skupina lidí, jejich odpůrci je nejčastěji nazývají sluníčkáři, která s velkým halasem otevírá uprchlíkům nejen svou, ale hned univerzálně českou náruč. Děje se tak prostřednictvím nejrůznějších textů a iniciativ na internetu, demonstrací na ulicích, ale i konkrétních aktivit na poli komunální politiky. Příkladem budiž snaha jednoho ze zastupitelů Prahy 1, kde sama bydlím, který požadoval, aby tato městská část vyčlenila pro potřeby uprchlíků několik svých bytů. A to v situaci, kdy u nás téměř žádní uprchlíci nejsou, zatím nic nenasvědčuje, že by po usídlení právě v České republice toužili a vláda teprve vyjednává o konkrétní podobě našeho zapojení do řešení problému migrační vlny. Navíc se bavíme o samém centru Prahy, které je již nyní přetíženo turisty, a navíc přitahuje i cizince, které se k nám určitě lákat nesnažíme. Příslušné úřady již nyní řeší kauzu muslimské modlitebny, která byla bez povolení provozována v Opletalově ulici.

Na straně druhé jsou odpůrci přijímání uprchlíků, kteří v drtivé většině upozorňují na nebezpečí islámského terorismu a obecnou rozpínavost tohoto náboženství. V mediálním prostoru si dobývají stále silnější pozici. Tu jim razí například i prezident Zeman. Pokud se podíváte do diskusí pod články, které se věnují tématu uprchlíků, zjistíte, že se vůči uprchlíkům vyhraňují stále ostřeji. Jejich nelibost, která již dávno přerostla v nenávist, se však zároveň obrací i na již zmíněné „sluníčkáře“ a rovněž evropské i tuzemské politické představitele. V očích odpůrců totiž nezastávají dostatečně tvrdou linii. Padají velmi ostrá označení, mluví se o vlastizrádcích, kteří dávají naši zemi všanc.

Problém migrační vlny vnímám jako závažný a naši budoucnost do určité míry ohrožující. Ovšem ještě více mě děsí vlna ať již „sluníčkářského“ či protiislámského extremismu. Tato tsunami je už totiž, na rozdíl od uprchlíků, přímo mezi námi, a její následky budou ničivé. Jednak v tom, že válečná sekera mezi všemi znesvářeným stranami je zaťata velmi hluboko. Ale snad ještě více v tom, že tato propaganda zdánlivě jednoduchých řešení složitých problémů oslovuje stále větší množství lidí. To ohrožuje demokracii v naší zemi potažmo v celé Evropě a zároveň hází klacky pod nohy opravdu smysluplnému řešení uprchlického problému.

Ten je totiž podle mého názoru natolik politicky citlivý, že dlouhodobé funkční řešení vyžaduje co možná největší společenskou shodu. Osobně jsem přesvědčena, že nám naše humanisticko-demokratická tradice ale zároveň i prozíravost velí neobracet se k potřebným zády. Na druhou stranu by ale naše pomoc měla být poskytována za námi určených podmínek. A to pouze těm, kteří ji nejen potřebují, ale zároveň i chtějí a jsou připraveni ji také ocenit. Především tím, že když přicházejí najít lepší život pro sebe a své děti do Evropy, tak budou plně respektovat naše tradice a zákony. Ty mimochodem zaručují svobodu vyznání. Tudíž až na extremisty nebude nikdo ani muslimským uprchlíkům zakazovat jejich víru, pošlapávat hodnoty a způsob života. Ovšem zároveň my máme nejen právo, ale troufám si říct i povinnost, vyžadovat od nich totéž. Koneckonců je to nejen v našem, ale i v jejich zájmu, aby se to, před čím utíkají ze svých domovů, nestalo v blízké budoucnosti realitou i u nás.

Autor: Jaroslava Janderová | pondělí 11.1.2016 21:22 | karma článku: 11.94 | přečteno: 809x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 270 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 499 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1199

Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...